Satsa på webben men vill ha stöd av ett spelombud först?

Det har blivit oerhört populärt att spela på skraplotter på webben, inte bara på Svenska Spels begränsade utbud utan på de “svenska” spelbolagens massor av olika varianter av skraplottsspel. Bara kolla in Betssons utbud och enorma jackpottar och du baxnar säkert.

Svenska spel hade år 2006 cirka 6 800 spelombud samt de existerar precis över allt i landet, både i hjärtat av de småländska skogarna, i avkrokar i Norrland samt hamnkiosker i den Bohusländska skärgården.

En del av dessa har genomgått Svenska Spels utbildning till Diplomerad Spelansvarsvarstagare, en frivillig samt fri kurs som kan genomföras online eller DVD. Vid kursavslut ska man klara ett test bestående av 13 frågor så det verkar ju inte så svårt att få detta diplom.

Ett par saker som Svenska Spel trycker på är att man ska vara minst 18 år för att få spela och ombuden får absolut inte lämna någon kredit till sina spelare.

– Syftet är att ombuden ska lära sig mer om de viktiga frågorna samt samtidigt kunna uppvisa sina kunder att man tar frågan på allvar samt säljer lotteri på ett ansvarsfullt sätt. Vi vill stärka ombuden i deras argumentering för att undvika diskussioner som kan uppstå då man nekar någon att satsa menar representant för Svenska Spel.

Undrar om 6800 spelombud kan sätta kurs mot fest tillsammans i verkligheten, inte någon virtuell mötesplats som möte på internet via Online.

Kollar några få på Svenska Spels spelportal, och jodå en liten “klämtare” om att “De bästa 450 spelombuden” bjöds på galakväll i Globen.

Antar att man med de bästa menar de bästsäljande, inte de som kanske gett bäst support?

“De 450 bästa spelombuden i Sverige samlades i Januari i år i Globens Annex för en hejdundrande kväll fylld med artister och fina priser. Det allra finaste priset tog Ica Kvantum i Norrköping hem – de korades till Årets Ombud.

Ombudsgalan, den 14: e i ordningen, är Svenska Spels årliga träff för landets bästa spelombud och kan liknas vid spelombudens egen Oscarsgala. Alla priser är otroligt eftertraktade av landets ca 6 600 ombud men mest prestigefyllt finns priset som “Årets Ombud”.

– Vi är tävlingsmänniskor allihopa, säger Ica Kvantums spelansvarige Marie Falkhäll samt hyllar hela personalen.

Och den mest tävlingsinriktade vinnaren var Ola Ahlsén från Direkten Ahlséns i Lerum, som passande nog vann kategorin “Årets Tävlingsombud”:
– Ikväll ska vi fira ordentligt, men jag tänker inte ge mina bästa tips, för vi tänker vinna nästa år också!

Men det är inte bara fest och glam, 1500 spelombud kontrolleras årligen

Sedan oktober 2010 gäller 18-årsgräns på Svenska Spels samtliga produkter (även lotter). Enligt gällande ombudsavtal ska Svenska Spels ombud begäära legitimation av dem som ser ut att vara under 25 år samt vill spela i butik. För att stäva mot att regeln följs genomför Svenska Spel provköp där ombudens ålderskontroller testas. Nu för tiden finns resultatet för 2011 komplett.

– Jag kan konstatera att våra spelombud är fortsatt noga med att styra att åldersgränsen när lottoombuden ännu inte når upp till 1 acceptabel nivå, säger Jan Svensson, chef Ombudstillsyn på Svenska Spel.

Under 2011 genomförde Svenska Spel totalt 1796 provköp hos 1519 spelombud.

82 % av de testade spelombuden klarade det första provköpet. Av de 1519 kontrollerade spelombuden missade endast 14 (0, 9 procent) även det andra provköpet, vilket resulterade i att de stängdes av i 2 veckor. 2010 stängdes tio spelombud av i 2 veckor.

– Det är alltid tråkigt att behöva stänga av ombud men ålderskontrollen handlar om 1 grundläggande del av vårt spelansvar – att förhindra minderårigt spelande. Hos spelombuden erbjuder vi jobbat med provköp sedan 2003 samt det är mycket tillfredsställande att åskåda resultatförbättringen, säger Jan Svensson.

Under fjolåret genomförde Svenska Spel även 1394 provköp hos 870 lottombud – som enbart säljer Svenska Spels lottprodukter – där klarade 47 procent det första provköpet. 97 lottombud (11, en %) stängdes av i 2 veckor efter att ha missat även den andra provköpsrundan.

– Vi införde 18-årsgräns vid köp av våra lotter så sent som för en, 5 år sedan. Rutiner kring att begära legitimation tar tid att bygga upp. På sikt är jag övertygad om att differensen mellan spelombuden och lottombuden kommer att minska, säger Jan Svensson.

Under 2011 sades totalt 2 ombudsavtal upp efter att ombud missat fyra provköp vilket är en försämring mot 2010 då inget ombud sades upp på grund av samma orsak. Ytterligare 18 ombud förlorade sitt ombudskap hos Svenska Spel på grund av allvarliga avtalsbrott, vilket ska jämföras med tolv under 2010. Mest förekommande avtalsbrott är innehav av illegala banditer, vilket genererade åtta uppsägningar under 2011 mot nio under 2010.

De ombud som stängts av under 2011 är verksamma på olika orter i landet och representerar både dagligvarubutiker, servicebutiker och spel- samt tobaksbutiker. Ombuden stängdes av i olika perioder under året.

– Vi ska fortsätta att utveckla vårt spelansvar. Att leva upp till kundernas, branschens och ägarens högt ställda förväntningar på spelansvaret finns en utmaning för oss som då och då innebär att våra intäkter minskar. 18-årsgränsen är ett sådant beslut som påverkat intäkterna men den ligger helt i linje med vår ambition om att vara ett spelbolag som aktivt balanserar intäkter mot åliggande samt omtanke om kunden, säger Jan Svensson.

Under 2012 planerar Svenska Spel att öka antalet provköp jämfört med 2011.